Kaarsjes bij executieplek

Op 9 april worden om 06:30 uur kaarsjes geplaatst bij monument Koedriest. In 1942 fusilleerde de bezetter op deze plek, achter Kamp Amersfoort, 77 Sovjetsoldaten.                     

Bij zonsopkomst steken leerlingen van ’t Atrium kaarsjes aan, die bezoekers op de plek van de fusillade kunnen plaatsen. Tijdens de ceremonie draagt dichter Hans Werkman een speciaal voor de gelegenheid geschreven gedicht voor.

De kaarsjes herinneren aan de levens van 101 jonge Sovjetsoldaten die in en nabij Kamp Amersfoort werden vermoord. In het kamp kwamen 24 van deze jongens om het leven door honger, ziekte en mishandeling. Op 9 april 1942, precies 76 jaar geleden, werden de overgebleven 77 soldaten door de Duitse bezetter doodgeschoten. Het zou de op een na grootste executie in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog blijken te zijn.

Belangstellenden komen vanaf 06:15 uur bijeen op het voorplein bij het monument. Parkeren kan bij Golfclub De Hoge Kleij, Loes van Overeemlaan 16, 3832 RZ Leusden. De organisatie zorgt voor de kaarsjes. Na afloop is er een ontbijt in het bezoekerscentrum van Kamp Amersfoort.

De 101 liggen als onbekende Sovjetsoldaten begraven op het Russisch Ereveld naast Rusthof. Hun identiteit is nooit komen vast te staan. De meesten kwamen naar verluidt uit Oezbekistan. De herdenking wordt georganiseerd door de Stichting Russisch Ereveld in samenwerking met Crematorium en Begraafplaatsen Amersfoort en Kamp Amersfoort.

Op 19 april herdenkt Kamp Amersfoort de overdracht aan het Nederlandse Rode Kruis. Kim Putters, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau, is bereid gevonden om bij de herdenking een toespraak te houden. Ook een oud-gevangene, de 95-jarige Foppe Dupon uit het Friese Garijp, en nabestaande Gabriëlle de Kroon uit Heiloo spreken.

Bezoekers zijn van harte welkom. Wie zijn auto dichtbij wil parkeren, moet uiterlijk 12 april een parkeerkaart aanvragen via www.kampamersfoort.nl of info@kampamersfoort.nl.

 

Op Rusthof liggen meer dan honderd slachtoffers van Kamp Amersfoort begraven.