Veel belangstelling voor herdenkingen op 4 mei

Meer dan 1700 mensen namen op 4 mei deel aan de Stille Tocht en de Dodenherdenking op Rusthof. Vicepremier Hugo de Jonge hield een indrukwekkende toespraak. Lees zijn verhaal hier .pdf 

Een lange stoet mensen, jong en oud, begaf zich op 4 mei ’s avonds van Kamp Amersfoort naar het Russisch Ereveld en de oorlogsgraven op Rusthof. De burgemeesters van Leusden en Amersfoort legden een krans, evenals vicepremier Hugo de Jonge. Op het voorplein hielden de deelnemers twee minuten stilte, waarna het Wilhelmus werd gezongen.

’s Middags vond al een herdenking plaats op de Leusderheide. Tientallen nabestaanden van gefusilleerde verzetsmensen bezochten daar voor het eerst de plaats van executie. Dat gebeurde op uitnodiging van Kamp Amersfoort en onder begeleiding van medewerkers van het ministerie van defensie, omdat het militair oefenterrein en dus voor publiek verboden gebied betreft.

Niet eerder waren familieleden van doodgeschoten gevangenen van de nazi’s opgespoord en uitgenodigd om de herdenking bij te wonen. Veel van de in de omgeving gefusilleerde verzetsmensen liggen op Rusthof begraven.