Muzikanten met witte puntmutsen zoals de Ku Klux Klan.

Grote ster trad op met The Beatles
Onderzoeker Remco Reiding en fotograaf Marco Hofsté gaan op zoek naar de verhalen achter de grafstenen van bekende en bijzondere mensen op Rusthof.
Onderzoeker Remco Reiding en fotograaf Marco Hofsté gaan op zoek naar de verhalen achter de grafstenen van bekende en bijzondere mensen op Rusthof.

Muzikanten met witte puntmutsen zoals de Ku Klux Klan. Een zaal vol gillende meisjes die hen aanzien voor The Beatles in vermomming. En dan de verwarring, als niet Paul McCartney maar de imposante zwarte zanger Big John Russell, bijna 200 kilo zwaar, het podium betreedt.

Leusdenaar Russell kon er jaren later nog om lachen, als hij terugdacht aan zijn optreden in het voorprogramma van The Beatles in Blokker in 1964. En dan te bedenken dat zijn ouders John Russell vanuit Paramaribo naar Nederland hadden gestuurd om te studeren voor patholoog-anatoom...

Een paar jaar eerder hadden de toen nog onbekende McCartney en John Lennon hem begeleid tijdens een optreden in Hamburg. Russell tourde verder met een waslijst aan bekende artiesten als Bill Haley, The Rubettes, Percy Sledge en Bonnie Tyler. Hij zong de leadstem van de grote hits van Spooky and Sue (zoals Swinging on a star) en vele nummers van andere bekende bands.

Onder zijn eigen naam scoorde Russell ook top-tien-hits. En in 1966 won hij bij het festival van Montreux een Zilveren Roos voor muziek voor de film Compromis.

In Amersfoort kreeg Russell extra bekendheid, nadat hij in 1981 de discotheek 'Big John's dance palace' had geopend. De bijnaam Big was een verwijzing naar zijn muzikale prestaties en zijn omvang. Na zijn dood was er zelfs een speciale baar nodig om hem naar zijn laatste rustplaats te brengen.

De gitaar op zijn graf is een exacte kopie van zijn eigen exemplaar. Zijn portret is het silhouet dat op één van de eerste publiciteitsposters stond afgebeeld. En op de rand staat een parafrase van een tekst uit Papa was a Rolling Stone van The Temptations, een liedje dat Russell vaak zong: 'It was the third of September, that day I'll always remember'. Zijn vrouw maakte er '12th' van, want op 12 september 2010 stierf Russell plotseling aan een hersenbloeding.

Naam:             John Maarten Russell

Geboren:        Paramaribo, 30 augustus 1943

Overleden:     Leusden, 12 september 2010

Graf:               Rusthof, Afdeling 28a, grafnr. 16

 

Begraven

Loofbomen en altijd groene naaldbomen geven Begraafplaats Rusthof een bijzondere sfeer. Wij adviseren en begeleiden u bij de keuze van een rustplaats.

Meer over begraven

Beeld en geluid

Muziek is een belangrijk element bij een plechtigheid. Het crematorium en de begraafplaats Rusthof biedt diverse mogelijkheden om dit goed tot zijn recht te laten komen. We beschikken over een uitgebreide muziekcollectie, van enkele duizenden muziekstukken waaruit u kunt kiezen. Van modern tot klassiek, Nederlandstalig of kerkelijke liederen.

Bekijk het muziekboek