Kees Blankenstijn, onderzoeker, was er als de kippen bij, toen een visser in 1978 nabij Texel resten uit zee viste van een bommenwerper Boeing B-17, ook wel Vliegend Fort genoemd.

Begraven bij z'n 231 jongens
Onderzoeker Remco Reiding en fotograaf Marco Hofsté gaan op zoek naar de verhalen achter de grafstenen van bekende en bijzondere mensen op Rusthof.
Onderzoeker Remco Reiding en fotograaf Marco Hofsté gaan op zoek naar de verhalen achter de grafstenen van bekende en bijzondere mensen op Rusthof.

 

Kees Blankenstijn, onderzoeker, was er als de kippen bij, toen een visser in 1978 nabij Texel resten uit zee viste van een bommenwerper Boeing B-17, ook wel Vliegend Fort genoemd. In zijn aanhangwagen haalde hij een grote propeller met gebogen bladen op. Hij plaatste het gevaarte van 320 kilo in zijn tuin.

Aan zijn jeugdervaringen in Amsterdam hield Blankenstijn een levenslange fascinatie voor de Tweede Wereldoorlog over. Als puber had hij van nabij brandende vliegtuigen zien neerstorten, die door luchtafweergeschut waren neergehaald. ,,Bij zo'n wrak vroeg ik me telkens af wie de bemanningen vormden en wat er met hen gebeurd is'', zei Blankenstijn in 1999.

Nadat Blankenstijn in 1960 naar Amersfoort was verhuisd, schrok hij van de verwaarloosde staat van de 231 geallieerde oorlogsgraven. Hij besloot de graven te onderhouden en onderzoek te doen om de vliegeniers een gezicht te geven en hun families te informeren over hun lot.

Overdag werkte Blankenstijn als onderwijzer. Ook was hij lid van de reservepolitie. In zijn vrije tijd was hij veel te vinden tussen de oorlogsgraven of gebogen over oude documenten.

Als gevolg van een oogziekte werd Blankenstijn in de jaren negentig nagenoeg blind, maar dat weerhield hem er niet van het ereveld te bezoeken. Op de tast wist hij de graven nog feilloos te vinden, de laatste jaren vergezeld door blindengeleidehond Bassie.

Eind jaren negentig verhuisde hij naar een appartement in Nieuwland, waar geen plaats voor zijn propeller was. Zo kwam hij op het idee de luchtschroef met gebogen bladen op Rusthof te plaatsen. De bijgaande tekst luidt: 'Wel gebogen, niet gebroken. Ere aan hen die vielen.' ,,Het zijn mijn jongens geworden die daar liggen. Ik blijf met ze bezig tot ik niet meer kan.''

Na zijn dood in 2004 werd de propeller verplaatst naar zijn graf, aan de rand van het geallieerde ereveld. Daar ligt Blankenstijn nu naast zijn jongens.

Naam:             Cornelis Johannes (Kees) Blankenstijn

Geboren:        Amsterdam, 15 februari 1930

Overleden:     Amersfoort, 23 juli 2004

Graf:               R, Afdeling XIIIa, grafnr. 1b

 

 


Begraven

Loofbomen en altijd groene naaldbomen geven Begraafplaats Rusthof een bijzondere sfeer. Wij adviseren en begeleiden u bij de keuze van een rustplaats.

Meer over begraven

Beeld en geluid

Muziek is een belangrijk element bij een plechtigheid. Het crematorium en de begraafplaats Rusthof biedt diverse mogelijkheden om dit goed tot zijn recht te laten komen. We beschikken over een uitgebreide muziekcollectie, van enkele duizenden muziekstukken waaruit u kunt kiezen. Van modern tot klassiek, Nederlandstalig of kerkelijke liederen.

Bekijk het muziekboek