Zijn naam, twee data en een ganzenveer.

Onbekend maar niet onbemind

Aan de Dodeweg in Leusden ligt de Amersfoortse begraafplaats Rusthof. Onderzoeker Remco Reiding en fotograaf Marco Hofsté gaan op zoek naar de verhalen achter de grafstenen van bekende en bijzondere mensen op een van de mooiste begraafplaatsen van het land. Deel 14: Willem G. van Maanen.


Aan de Dodeweg in Leusden ligt de Amersfoortse begraafplaats Rusthof. Onderzoeker Remco Reiding en fotograaf Marco Hofsté gaan op zoek naar de verhalen achter de grafstenen van bekende en bijzondere mensen op een van de mooiste begraafplaatsen van het land. Deel 14: Willem G. van Maanen.


Zijn naam, twee data en een ganzenveer. Het graf van Willem Gustaaf van Maanen is net zo bescheiden als de schrijver zelf. Hij trad zelden in de openbaarheid, sprak niet graag over zijn oorlogsverleden als verzetsman en kreeg misschien daarom wel meer lof dan bekendheid.

Want Van Maanen was weliswaar onbekend bij het grote publiek, als schrijver werd hij zeer gewaardeerd. Decennialang schreef Van Maanen, die aanvankelijk als journalist werkte voor de Amersfoortse Courant en de Wereldomroep, romans en talloze verhalenbundels. In 2004 ontving hij voor zijn gehele oeuvre zelfs de prestigieuze Constantijn Huygensprijs. Voor zijn werk 'Het nichtje van Mozart' kreeg hij in 1983 de F. Bordewijkprijs.

Willem Gustaaf, roepnaam Pim, werd op 30 september 1920 geboren in Kampen, de plaats die vaak het decor zou vormen voor zijn werk, niet altijd tot genoegen van de inwoners. Hij kwam ter wereld in een links liberaal milieu en groeide op in 'een literaire familie', zoals hij het zelf noemde. Zijn vader was de hoogleraar Engelse taal- en letterkunde Willem van Maanen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zat Van Maanen in het verzet. Hij hielp Joodse onderduikers. Hij sprak er later nauwelijks over, maar de oorlog speelde in zijn literaire werk wel een belangrijke rol. In 'Heb lief en zie niet om' (2007) trouwt een acteur met een Joodse vrouw, maar tekent hij ook de ariërverklaring. Zulke tegenstellingen en geheimzinnige personages, die worstelen met de waarheid of zich overgeven aan bedrog, zijn kenmerkend voor het werk van Van Maanen.

Tot op zeer hoge leeftijd bleef Van Maanen actief als schrijver. In 2012 overleed hij op 91-jarige leeftijd in zijn woonplaats Leusden. Zijn uitgever De Bezige Bij liet weten in hem een ‘dierbaar auteur, bijzonder stilist en een moedig mens’ te v

Naam:             Willem Gustaaf van Maanen

Geboren:        Kampen, 30 september 1920

Overleden:     Leusden, 17 augustus 2012

Graf:               Rusthof, Afdeling D, grafnr. 14

erliezen.

 

 


Begraven

Loofbomen en altijd groene naaldbomen geven Begraafplaats Rusthof een bijzondere sfeer. Wij adviseren en begeleiden u bij de keuze van een rustplaats.

Meer over begraven

Beeld en geluid

Muziek is een belangrijk element bij een plechtigheid. Het crematorium en de begraafplaats Rusthof biedt diverse mogelijkheden om dit goed tot zijn recht te laten komen. We beschikken over een uitgebreide muziekcollectie, van enkele duizenden muziekstukken waaruit u kunt kiezen. Van modern tot klassiek, Nederlandstalig of kerkelijke liederen.

Bekijk het muziekboek