Cremeren is een zorgvuldig proces

01-04-2019

Al meer dan tweeduizend mensen werden dit jaar op Rusthof gecremeerd. Ovenist Hans Veerman begeleidde hen op hun laatste reis.

Licht straalt door de gekantelde ramen. Aan de bordeauxrode muren hangen kunstwerken. Brede, ronde lampen sieren het plafond. ,,Dit is zeker geen enge ruimte'', zegt Hans over de crematiekamer. ,,Sommige mensen zijn huiverig om binnen te komen, maar als één schaap over de dam is...''

De ovenruimte is al twaalf jaar het domein van Hans. Hij begrijpt best dat sommige nabestaanden in de aula al afscheid nemen van de overledene of niet verdergaan dan het voorplein van de crematiekamer. Maar met alle liefde ondersteunt hij de mensen die wel tot het allerlaatste moment bij de overledene willen blijven.

Als ovenist zorgt Hans er bovenal voor dat de crematie vlekkeloos verloopt. Het mag dan oneerbiedig klinken, maar het cremeren van stoffelijke overschotten is een industrieel proces, met precisie en routine uitgevoerd, en voor een deel computergestuurd en geautomatiseerd.

Dat cremeren een zeer zorgvuldig proces is, blijkt ook uit het feit dat elke overledene een eigen identificatiesteen krijgt. Het is een vuurvast steentje met uniek nummer, dat de nabestaanden met de asresten ontvangen.

Hans heeft dan alle metaalresten al verwijderd. Met al zijn ervaring kost het hem geen enkele moeite om aan deze overblijfselen te zien of iemand een kunstheup had of een chemokuur heeft ondergaan.

Nabestaanden bepalen zelf de asbestemming. Op Rusthof zijn meerdere mogelijkheden, zoals een urnentuin, urnenmuur of bloemzuil. 

Delen:

Cookies

Deze site gebruikt cookies, kies hier welke u wilt accepteren.

Geavanceerd