Wandelstok met as

19-09-2018

Nog even en dan heeft Rusthof een wandelstok, die bij elke stap die je zet een beetje as verstrooit. Het is één van de nieuwe producten die zijn te verkrijgen in de Poortkamer. Daar helpen Nanny van Essen en haar collega's bij het uitzoeken van de meest wenselijke asbestemming.

Wie denkt dat hij moet kiezen tussen uitstrooien of een urn, heeft het mis. ,,Mensen denken vaak: een urn is een urn, een pot en niet meer dan dat'', vertelt Nanny. ,,Maar ze zijn er in allerlei soorten, maten en kleuren. En er is zoveel meer mogelijk: je kunt de as bewaren in een sieraad, een glasreliek, beeldjes, noem maar op.''

Rusthof heeft onder meer een aantal urnen uit de collectie van de Amersfoortse kunstenares Barbara Bläsing. Zij maakt ze van keramiek rond een stuk schors of hout.

Ook is het mogelijk om as te bewaren in een glasreliek: in een holle ruimte of in het glas verwerkt. ,,In dat geval zie je het alleen als je het weet.''

Vaak kiezen nabestaanden ervoor om een beetje as te te verwerken in een ring, manchetknopen, oorbellen, hangertjes of armbanden. De rest wordt dan uitgestrooid of in een urn bewaard, want alle combinaties zijn mogelijk.

Uitstrooien kan op één van de speciale velden op Rusthof. Ook voor de urn zijn er meerdere plekken: ondergronds in een graf of op de urnenheuvel, bovengronds in de urnentuin of een nis in een speciale muur.

Er zijn zoveel mogelijkheden dat Rusthof graag goed advies levert. Om mensen rust en privacy te geven bij hun keuze, kunnen bezoekers alleen op afspraak in de Poortkamer terecht. Ook als de as al lang is bewaard in een koker of urn, kun je nog kiezen voor iets anders.

Het is fijn om mensen te kunnen helpen bij zoiets belangrijks, vindt Nanny. Ze herinnert zich een meneer die een urn voor zichzelf kwam uitzoeken. ,,Hij ging weg met de geruststellende gedachte dat het zo in orde was. Het is fijn om er voor zo iemand te kunnen zijn.''

Delen:

Cookies

Deze site gebruikt cookies, kies hier welke u wilt accepteren.

Geavanceerd