Veelgestelde vragen

Begraven

Een boompje plaatsen op het graf, mag dat?

Ja, dat mag onder bepaalde voorwaarden. Bekijk hier ons advies.

Welke planten kan ik het beste bij het graf plaatsen? Zijn er planten die konijnen niet lekker vinden?

Ja, hier zit wel degelijk verschil in. Bekijk hier ons advies.

Hoe lang moet ik wachten voordat ik een monument op het graf zet?

Wij adviseren u zo'n drie maanden te wachten.

Wat gebeurt er met de bloemen op het graf na de begrafenis?

Als de bloemen zijn verwelkt halen we ze weg. U kunt dit natuurlijk ook zelf doen. 

Kan ik met de auto op de begraafplaats?

Nee, u mag niet met de auto op de begraafplaats tenzij u in het bezit bent van een invalideparkeerkaart op uw naam. Op vertoon van uw kaart bij de receptie ontvangt u een tag (borg van 20 euro)  waarmee u de verkeerspaal kunt laten zakken bij de poort. Bent u tijdelijk slecht ter been, dan kunt u een (tijdelijke) tag aanvragen bij de receptie, zodat u met de auto naar het graf kunt rijden.   

Hoe kom ik aan een invalideparkeerkaart?

Via www.amersfoort.parkeerservice.nl kunt u een kaart aanvragen.

Welke faciliteiten zijn er voor mindervaliden?

U kunt gebruik maken van onze rolstoelen. Deze kunt u vinden in het servicepunt op de parkeerplaats. Er zijn speciale parkeerplaatsen aan het begin van de parkeerplaats. Heeft u geen begeleider maar wilt u een graf bezoeken? Maakt u dan een afspraak via onze receptie, een medewerker brengt u met een parkwagen naar het graf. Gaat u naar een uitvaart, maar u bent slecht ter been dan mag u zich laten afzetten op het voorplein voor de ingang van de aula, via de intercom van de verkeerspaal kan de chauffeur dit verzoek doen. Bent u (tijdelijk) slecht ter been, maar wilt u een graf bezoeken, dan kunt u een (tijdelijke) tag vragen via de receptie, zodat u met de auto de begraafplaats op kan.     

Tijdens een uitvaart kan er op verzoek gebruik worden gemaakt van een rolstoel of parkwagen. Rolstoelgebruikers worden begeleid  in de aula's.    

Wat zijn de kosten voor verlenging van grafrechten?

Zie bij Indicatie kosten het overzicht van onze tarieven, onderaan deze pagina staan de kosten. 

Kunt u mij vertellen waar iemand begraven ligt?

Als u voldoende gegevens heeft dan kunnen wij u helpen. Denkt u hierbij aan voornamen, achternaam, geboortedatum, overlijdensdatum. Hoe meer gegevens u heeft, hoe sneller wij u een antwoord kunnen geven.

Ik onderhoud het graf zelf, moet ik toch voor onderhoud betalen?

Voor alle graven die zijn uitgegeven na juni 1999 zijn de onderhoudskosten verplicht, en indien de grafrechten verlengd worden. Voor de graven op Maranatha is het onderhoud altijd al verplicht geweest. Voor deze jaarlijkse bijdrage halen wij het onkruid, bladeren en verwelkte bloemen weg. Houden we de paden vrij en begaanbaar.  Jaarlijks spuiten wij de monumenten schoon en behandelen ze tegen algengroei op een ecologische manier.  Voor meer informatie klik hier.

Wat is het verschil tussen een algemeen graf en een familiegraf?

Een algemeen graf (ook wel gemeentegraf genoemd) geven wij uit voor een periode van tien jaar. Dit is de minimale grafrusttermijn in Nederland. Deze termijn kan niet verlengd worden. 
Een familiegraf wordt uitgegeven voor een periode van 25 jaar. Deze periode kan wel verlengd worden.

Kan ik een graf kopen of huren?

U kunt een graf huren voor een periode van 10 of 25 jaar. Na deze 25 jaar kunt u het verlengen met telkens 5 jaar met een maximum van 20 jaar.
Na deze periode kunt u weer het grafrecht verlengen
Eeuwigdurende graven geven ook uit.

Kan ik mijn hond meenemen?

Ja, honden zijn toegestaan op de begraafplaats en in onze aula's en Lounges, mits aangelijnd. Wij willen wel graag dat hondenpoep wordt opgeruimd. 

Mag ik met de fiets naar een graf rijden?

Het is toegestaan om met fiets de begraafplaats op te rijden via de verharde wegen.

Bent u niet tevreden over onze dienstverlening?

Wij doen er alles aan om onze dienstverlening zo goed en zorgvuldig mogelijk uit te voeren.

Maar als u niet tevreden bent, dan willen wij dit zo snel mogelijk weten.

Heeft u een klacht, opmerking of tip? Neemt u dan contact op via info@cba-amersfoort.nl of via 033-4613603 (tussen 09.00-13.00 uur)

Cremeren

Hoe lang duurt een crematieproces?

Gemiddeld duurt de crematie 2 uur.

Waar mag ik de as verstrooien?

Op Rusthof zijn verschillende verstrooivelden. Zie voor meer informatie de pagina Asbestemming. Indien u wilt verstrooien op een voor de overledene dierbare plek, heeft u daarvoor toestemming nodig van de eigenaar van de grond.

Wie heeft zeggenschap over de as?

Alleen de aanvrager van de dienst mag beslissen wat er met de as gaat gebeuren tenzij er aan een derde een  machtiging wordt uitgegeven.

Wat gebeurt er met metalen die een overledene bij zich draagt?

Bij een crematie blijven, naast de as van de overledenen, ook metalen achter. Deze zijn bestand tegen de hoge temperaturen en als zodanig ook duidelijk herkenbaar. Het betreft hier vooral de hoogwaardige materialen die worden gebruikt voor kunstgewrichten en andere chirurgische materialen. Juist omdat deze materialen hoogwaardig zijn, zijn ze in de regel ook kostbaar. Nadat de hoogwaardige metalen uit de crematie-as zijn verwijderd, worden deze in het crematorium bewaard. Gespecialiseerde bedrijven verzamelen ze én dragen vervolgens zorg voor de recycling van de basismaterialen. Deze worden gebruikt als grondstof voor verschillende industrieën, zoals bijvoorbeeld de vliegtuigbouw. 

In 1997 besluiten de crematoria in Nederland om de opbrengsten van verzamelde metalen onder te brengen in een gemeenschappelijk fonds ter ondersteuning van goede doelen. Bekijk hier de details over het Vaillantfonds 

Waar dient een crematiesteentje voor?

Bij een crematie wordt een vuurvast steentje op de kist gelegd.  Dit steentje blijft bij de as en wordt na het proces samen met de as in een asbus gedaan.  Het  nummer op het steentje komt overeen met het crematienummer op de crematieverklaring en de registratie van de overledene in onze administratie. Hierdoor is altijd te herleiden aan wie de as toebehoort.

Waarom moet de as een maand bewaard worden?

Ons crematorium zorgt voor bewaring van een asbus in de Algemene Nis gedurende minimaal een maand, na het bergen van de as in de asbus. Dit is een wettelijke verplichting. Dit wegens mogelijk justitieel onderzoek en om nabestaanden de tijd te geven na te denken en het onderling eens te worden over de asbestemming. Het voorkomt overhaaste beslissingen.

Cookies

Deze site gebruikt cookies, kies hier welke u wilt accepteren.

Geavanceerd