Cirkel is rond op flamingo-eiland

02-02-2017

Deel 11: Marlies van der Kouwe.

Een droom gaat in vervulling, wanneer Marlies van der Kouwe als apothekersassistente aan de slag kan op Bonaire. De Leusdense gaat terug naar haar roots, naar het Antilliaanse flamingo-eiland waar ze als peuter haar eerste stapjes heeft gezet en waar haar vader huisarts was.

Maar drie weken na haar vertrek, in de nacht van 20 op 21 september 2008, verdwijnt ze na een avondje stappen spoorloos. Ze is voor het laatst gezien op een paar honderd meter van haar voormalige ouderlijk huis. Een maand later wordt haar lichaam gevonden. De dader krijgt in hoger beroep een gevangenisstraf van 30 jaar wegens doodslag.

Amper 24 jaar was Marlies. In de bloei van haar leven. Ze genoot op Bonaire van zwemmen en snorkelen in de zee, van de nieuwe vrienden die ze er maakte. Ze was een jong, sprankelend meisje. In het middelpunt van de belangstelling stond ze niet graag, maar het avontuur schuwde ze niet.

Zo'n meisje verdient geen grijs graf op een afgelegen plek, is de gedachte als een rustplaats langs de bosrand wordt uitgekozen. Marlies kijkt er uit op een kleine zandverstuiving in het prachtige natuurgebied van Landgoed Den Treek-Henschoten, die geregeld wordt gebruikt door trimmers en scouts van Manitoba. Er worden roze keien van rozenkwarts rondom het graf geplaatst.

Vriendinnen van Marlies hebben beeldjes, engeltjes en hartjes achtergelaten. Verse roze rozen kleuren het graf. Onder een beeldje van een puppy ligt haar hond begraven. Er staat een lieveheersbeestje tegen zinloos geweld.

Het grafmonument, gemaakt door multidimensionaal beeldhouwer Jan-Carel Koster uit Nijkerkerveen, bestaat uit een bol op een pilaar. De bol zweeft bij wijze van spreken 'bovenaards', net als Marlies. De ronding symboliseert The Circle of Life. Het gelijknamige het lied van Elton John wordt tijdens de afscheidsdienst gespeeld.

In de bol van roze marmer uit Portugal beschermt een flamingo met zijn vleugels een nog ongeboren kind. Als het kind Marlies voor wie op de aardbol de cirkel rond was op het flamingo-eiland.

Naam: Marlies Elizabeth (Marlies) van der Kouwe

Geboren: Willemstad (Curaçao), 11 mei 1984

Overleden: Kralendijk (Bonaire), 21 september 2008

Graf: R, Afdeling 27, grafnr. 228

Delen:

Cookies

Deze site gebruikt cookies, kies hier welke u wilt accepteren.

Geavanceerd