Comeback wordt afscheidsconcert

04-12-2017

Deel 16: Conny Vandenbos

Wie de naam van Conny Faber-Hollestelle op de grafzuil ziet staan, denkt misschien niet direct aan Een roosje m'n roosje. Bekendheid als zangeres en presentatrice heeft Conny Vandenbos namelijk gekregen onder de achternaam van haar eerste man.

Vandenbos begint haar carrière in het AVRO-kinderkoor. Na haar optreden op het Knokkefestival in 1961 bemachtigt ze een platencontract en treedt ze op in de eerste aflevering van de Rudi Carrell-show. In 1964 krijgt ze een eigen televisieprogramma en een jaar later neemt ze deel aan het Eurovisie Songfestival.

In 1966 volgt haar eerste hit: Ik ben gelukkig zonder jou. De chanson gaat over echtscheiding en wordt het lijflied van de vrouwenbeweging. Vandenbos is zelf dat jaar opnieuw getrouwd: met Ger Faber, de bassist van het Leedy Trio.

Haar carrière neemt nadien een grote vlucht. Ze heeft een theaterprogramma met Ted de Braak, treedt op in de revue van André van Duin en ze staat in het voorprogramma van Cliff Richard. In de jaren zeventig scoort ze hits als Een roosje m'n roosje, Drie zomers lang en Sjakie van de hoek. Ze ontvangt een Edison en een Gouden Harp voor het album Zo wil ik leven.

In september 2001 viert de chansonnière haar 40-jarige jubileum als artiest met een concert in het Kurhaus. Haar comeback wordt haar afscheidsconcert. De verklaring voor haar rugpijn blijkt uitgezaaide longkanker te zijn. Op 7 april 2002 overlijdt Vandenbos op 65-jarige leeftijd. Ze wordt op Rusthof in besloten kring bij haar echtgenoot begraven.

Vijf jaar later geven vele artiesten een hommageconcert voor Vandenbos. Het is het laatste optreden van haar goede vriend en collega Benny Neyman. Hij overlijdt op 7 februari 2008 en wordt op Rusthof gecremeerd. Naast de kist staat het rode krukje, dat Vandenbos tijdens optredens altijd vergezelde en dat Neyman had geërfd. Op het krukje ligt een roosje.

 

Naam:             Jacoba Adriana (Conny) Faber-Hollestelle

Geboren:        Den Haag, 16 januari 1937

Overleden:     Amsterdam, 7 april 2002

Graf:               Rusthof, Afdeling XVa, grafnr.

Delen:

Cookies

Deze site gebruikt cookies, kies hier welke u wilt accepteren.

Geavanceerd