Wraak voor aanslag op het station

03-10-2016

Siem van Duin, verzetsman.

Een vergeelde foto toont een op het eerste oog doorsnee twee-onder-één-kap-woning aan de Amersfoortse Barchman Wuytierslaan. Maar het grote raam onder de erker is afgezet met zes planken en wie goed kijkt, ziet dat kogelgaten in de muur zijn geslagen.

Daar, in die voortuin van het huis Klein Dillenburg, eindigde het leven van de 25-jarige Siem van Duin, handwagenverhuurder uit Beverwijk. Zijn godsdienstige overtuiging en vaderlandsliefde hadden hem gedreven tot verzet. Van Duin saboteerde de bezetter door spoorwegovervallen en aanslagen te plegen. Hij verspreidde illegale lectuur, verzorgde onderduikers en vervalste stempels en handtekeningen. Zijn zus was actief als koerierster en twee broers zaten tot het einde van de oorlog in Kamp Amersfoort gevangen.

Van Duin aanvaardde de risico's. Zoals een familiebericht na zijn dood vermeldde: ,,De vrome stelt zijn dood boven het leven der bozen, zijn vroeg beëindigde jeugd boven de hoge ouderdom der zondaars."

Wrang was dat Van Duin juist door een paar Duitse nonnen werd verraden. Het verzet in Beverwijk vergaderde in een kapelletje bij hun klooster.

Bitter was ook dat een sabotagedaad van twee andere verzetslieden de directe aanleiding vormde voor zijn dood. Zij bliezen een seinwachtershuisje nabij station Amersfoort op om de cruciale treinverbinding met Duitsland te ontregelen. Na afloop stuitten zij op een patrouille. Tijdens het vuurgevecht dat volgde, sneuvelden twee Duitse soldaten. Een derde stierf aan zijn verwondingen.

Als represaillemaatregel werden op 5 februari 1945 op een steenworp afstand van het station twintig Nederlanders gefusilleerd, onder wie Van Duin. Hun lichamen moesten als afschrikwekkend voorbeeld 24 uur blijven liggen, gemarkeerd door een bord met de tekst "saboteurs en terroristen". Medewerkers van begraafplaats Rusthof wisten te voorkomen dat ze in een massagraf werden gedumpt.

Na de oorlog zamelden schoolkinderen geld in voor een gedenksteen. Naast de erker aan de BW-Laan hangt daardoor sinds 1946 een plaquette met de twintig namen.

Naam:             Simon Roelof van Duin

Geboren:        Beverwijk, 4 april 1919

Overleden:     Amersfoort, 5 februari 1945

Graf:               Nederlands Ereveld, Afdeling XIIa, grafnr. 34

Delen:

Cookies

Deze site gebruikt cookies, kies hier welke u wilt accepteren.

Geavanceerd