Herfstwerkzaamheden

04-11-2019

Harry Bosman (coördinator groen): “De natuur gaat in rust, maar dat geldt niet voor ons! Om de begraafplaats goed toegankelijk te houden worden de asfaltpaden twee keer per week bladvrij gemaakt. Dit wordt gedaan met een (meestal elektrische) bladblazer. Omdat naast het blad ook wel zand wordt weggeblazen, spoelen we alle grafmonumenten na met water. Toch kan helaas het voorkomen dat er soms zandspatten achterblijven.

Een andere echte herfstklus is het snoeien van de bomen en heesters. Uiteraard houden we de conditie van alle bomen goed in de gaten. Dit najaar gaan we 160 dode bomen weghalen. Veel bomen hebben flink te lijden gehad van de droogte van vorig jaar en hebben het niet overleefd. Naast de droogte zijn er ook andere bedreigingen, zoals parasieten als de boktor die soms flink huishouden. We wachten de eerste herfststormen af.

Het is belangrijk om het bos steeds te verjongen, hiervoor is een uitgebreid plan gemaakt. Van sommige bomen blijft er een ‘totempaal’ staan: de boom wordt op zo’n vijf meter hoogte afgezaagd. De stam blijft staan als plek voor de specht, vleermuis en andere dieren.

Komende periode gaan we ook verbeteringen aanbrengen op verschillende velden. Veld A en B zijn afgelopen voorjaar al lichter gemaakt door oude beplanting en bomen weg te halen, en nieuwe beplanting te zetten. Hierbij zijn ook de paden weer opgeknapt.  De velden  H en V worden qua beeld aangepast aan de rest van de lettervelden van de begraafplaats, zodat er meer eenheid ontstaat.

En over een mooi beeld gesproken: veel nabestaanden verzorgen de grafmonumenten heel goed en zorgen dat alles er netjes uitziet. Dat willen we ook. We halen daarom de spullen weg die áchter sommige grafstenen opgeslagen zijn (gereedschap, compost, vazen). Want als je vanaf de andere kant kijkt, zie je die spullen natuurlijk wél liggen…”

Wist u dat u de harken, gieters en bloemenvazen die bij de kranen staan gewoon mag pakken en gebruiken? Volgens de beheerder zijn de bezoekers van Rusthof veel beter in het weer terugplaatsen van het materiaal dan bezoekers van begraafplaatsen elders in het land. Helpt u mee dat zo te houden?

Delen:

Cookies

Deze site gebruikt cookies, kies hier welke u wilt accepteren.

Geavanceerd