Theatrale audiotour op Russisch Ereveld

18-09-2018

Een theatrale audiotour op een begraafplaats. Dat is het plan van de makers van ‘Licht’, een luistervoorstelling die in februari moet gaan plaatsvinden op het Russisch Ereveld in Leusden. 

De voorstelling voert bezoekers na zonsondergang met een koptelefoon langs de lange rijen oorlogsgraven van Sovjetsoldaten, die met light art subtiel worden verlicht. Op intieme wijze ontdekt het publiek de onbelichte verhalen die schuil gaan achter deze grafstenen.

Juist nu, met de huidige moeizame verhoudingen tussen verschillende landen, is het belangrijk om de verhalen van deze oorlogsslachtoffers te vertellen, vinden de makers. Omdat veel tact en inlevingsvermogen is vereist, werken ze speciaal voor dit initiatief samen met een professioneel team uit de journalistiek en verschillende kunstdisciplines, zoals theater en light art. Studenten van onderwijsinstelling 't Atrium leveren ook een bijdrage aan de realisatie.

Het Russisch Ereveld werd zeventig jaar geleden aangelegd naast de Amersfoortse begraafplaats Rusthof. Er liggen 865 oorlogsslachtoffers uit de Sovjet-Unie begraven, voornamelijk krijgsgevangenen van de Duitsers. Tijdens de Koude Oorlog raakte het Ereveld in de vergetelheid. Het werd door de autoriteiten als verdacht beschouwd, wanneer bezoekers belangstelling toonden voor de soldaten van de nieuwe vijand. 

Nog altijd is bij veel mensen onbekend dat de Sovjet-Unie meer dan 26 miljoen oorlogsslachtoffers te betreuren had en dat er 865 van deze mensen in Leusden begraven liggen. ,,Onze projecten openen werelden die tot nu toe gesloten zijn’’, zegt Mark van de Poll van de producent, Stichting Laudio. ,,Ook Licht kan straks zorgen voor een bredere kijk op jezelf en op onze samenleving. Licht brengt ver weg dichtbij.’’

Stichting Laudio en projectpartner Stichting Russisch Ereveld hebben inmiddels een subsidie gekregen van de gemeente Amersfoort en het Prins Bernhard Cultuurfonds. De makers zijn nog in afwachting van een reactie van de gemeente Leusden en de provincie Utrecht. 

,,Steun is van groot belang voor de toekomst van dit bijzondere cultureel-historische erfgoed, want we zijn ervan overtuigd dat Licht het Russisch Ereveld uit de schaduw kan halen’’, zegt Remco Reiding, de drijvende kracht achter de Stichting Russisch Ereveld.

Licht beoogt het historisch besef te vergroten en de nagedachtenis aan de soldaten levend te houden. Het is een laagdrempelig project, dat dit erfgoed voor breed publiek betekenis moet geven. Licht duidt, zonder oordeel. Wie oog (én vooral oor) heeft voor geschiedenis, kan huidige gebeurtenissen beter duiden.

Het project wordt ook gesteund door Kamp Amersfoort en begraafplaats Rusthof.

Foto's  Frans Kanters Fotografie

Delen:

Cookies

Deze site gebruikt cookies, kies hier welke u wilt accepteren.

Geavanceerd