Militaire graven

De Rusthof heeft ruim 400 militaire graven met slachtoffers uit de Eerste en Tweede wereldoorlog. Zij komen uit vijftien verschillende landen. 

Herdenkingsdata

Op de Rusthof hebben we enkele belangrijke jaarlijkse herdenkingen. Hieronder ziet u een overzicht:

4 mei

Dodenherdenking

9 mei

Russen / Italianen

10 juni

Roemenen

Kamp Amersfoort

In de militaire graven liggen 150 Nederlandse slachtoffers waaronder verzetsstrijders, politieke gevangenen, gijzelaars en onderduikers. Zij kwamen om in het beruchte kamp Amersfoort.

In kamp Amersfoort heerste een waar schrikbewind, waar vooral de joden onder leden. Sommige gevangenen moesten bij het kamp hun eigen graf graven en werden daarna gefusilleerd.

Op de executieplaats naast de Appelweg is een monument opgericht ter nagedachtenis aan de slachtoffers. De toenmalige minister president W. Drees onthulde dit monument in mei 1953.

Vanuit het kamp Amersfoort zijn 20.000 mensen doorgezonden naar concentratiekampen. De ongeveer 600 mannen, die in oktober 1944 in Putten als represaille waren opgepakt, zijn ook langs dit kamp naar Duitsland afgevoerd en daar aan ontberingen en slavenarbeid bezweken. In de andere Nederlandse oorlogsgraven rusten omgekomen militairen en dwangarbeiders.

 

Engels monument

Rondom het Engelse monument met het "Cross of sacrifice" bevinden zich de graven van 231 gesneuvelde geallieerde militairen. Naast Engelse, Canadese, Australische en Nieuw-Zeelandse vliegers en hun bemanningen die tijdens aanvalsoperaties boven Nederland werden neergeschoten, liggen hier vliegtuigbemanningen uit België, Frankrijk en Polen.

De overige buitenlanders zijn grotendeels in Duitse gevangenschap gestorven. Hun stoffelijke resten lagen oorspronkelijk begraven op een Amerikaans oorlogskerkhof in Margraten.

Meer informatie:
Oorlogsgravenstichting 

Cookies

Deze site gebruikt cookies, kies hier welke u wilt accepteren.

Geavanceerd