Oorlogsgraven

Rusthof is ook een bekende erebegraafplaats. Zo is er een indrukwekkend Sovjet Ereveld en liggen op aparte velden de - door de Commonwealth - onderhouden oorlogsgraven van Engelsen, Polen, Italianen, Roemenen en Joegoslaven.

Sovjet Ereveld

Op het Sovjet Ereveld, naast het voorplein van begraafplaats Rusthof, liggen 865 oorlogsslachtoffers uit de Sovjet-Unie begraven.

Lees meer over het Sovjet Ereveld

Militaire graven

Begraafplaats Rusthof heeft ruim 400 oorlogsgraven met slachtoffers uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Zij komen uit vijftien verschillende landen. 

Lees meer over de militaire graven

Eerherstel KNIL-militairen

Amersfoort wil bijdragen aan het individueel eerherstel voor oud-militairen Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL) van Molukse en Nederlands-Indische afkomst. Op 18 april 2023 heeft het college van burgemeester en wethouders gehoor gegeven aan deze wens door het grafrecht voor onbepaalde tijd mogelijk te maken voor KNIL-militairen begraven in Amersfoort, Hoogland en Hooglanderveen. Aan familie en nabestaanden van KNIL-militairen van Molukse en/of Nederlands-Indische afkomst vragen we het graf aan te melden.

Jaarlijkse herdenkingen

Op begraafplaats Rusthof hebben we enkele belangrijke jaarlijkse herdenkingen: 

  • 4 mei Dodenherdenking
  • 9 mei Russen / Italianen
  • 10 juni Roemenen

Hier rust

In zijn boek “Hier rust” beschrijft onderzoeker Remco Reidingde verhalen achter de graven van vergeten (oorlogs)helden en bekende Nederlanders die op Rusthof begraven liggen. Ontdek het boek, lees een aantal van de verhalen uit het boek op deze website en doe de rondleiding langs de graven waarover Reiding schrijft. 

Lees meer over het boek 'Hier rust...'