Asbestemming

Met het nemen van afscheid van uw dierbare, komt u onvermijdelijk voor de keuze te staan: wat moet er met de as gebeuren?
Wij maken de keuze voor u zo helder en overzichtelijk mogelijk.

In de brochure vindt u alle belangrijke informatie over de mogelijkheden met betrekking tot asbestemming.

Download brochure

As in een sieraad, sierurn of glasreliek

Op Rusthof hebben we een winkel (De Poortkamer) met een ruime collectie urnen, asrelieken, grond- en sluitplaten en assieraden. U kunt een keuze maken uit verschillende materiaalsoorten, modellen, kleuren en prijsklasse.

Heeft u speciale wensen? We informeren u graag geheel vrijblijvend. U kunt ook een afspraak maken in de Poortkamer.

As mee naar huis

Voordat u de as van uw dierbare kunt ophalen of bijzetten, zijn wij wettelijk verplicht de as één maand te bewaren. De uitgifte van de as vindt plaats op afspraak in de Poortkamer. De as krijgt u dan mee in een asbox. We kunnen de as ook verdelen over meerdere as-boxen, als u dat wenst.

Wij vragen u om vooraf een afspraak te maken voor het ophalen van de as. De uitgifte vindt plaats op werkdagen, met uitzondering van donderdag.

De asbestemming is persoonlijk

Neem hieronder contact met ons op om een afspraak te maken en uw wensen te bespreken:

Verstrooien van de as

Voor het verstrooien van de as kunt u kiezen uit verschillende velden. Op de natuurvelden 25 en 26 mag u losse bloemen neerleggen, op de andere velden zijn bloemen in steekvazen toegestaan. Er zal altijd een medewerker van Rusthof aanwezig zijn om u zo nodig te assisteren bij het verstrooien van de as. U mag as verstrooien:

  • Bij de herdenkingszuil
  • Op het veld van Mooy
  • Op Bosveld (veld 1)
  • Op Treekerveld (veld A)
  • Op ’T Hazeveld (veld 25 en 26)

Bekijk hier het plattegrond

Bijzetting of verstrooiing in een graf

U hebt de mogelijkheid om twee asbussen bij te zetten, de as van een overledene in het familiegraf te verstrooien, of een sierurn op het graf te plaatsen. U kunt contact met ons opnemen om uw wensen hierover te bespreken.

Ook bij verstrooiing is veel mogelijk: u kunt er ook voor kiezen om de as te verstrooien vanaf een schip op de Noordzee of bijvoorbeeld vanuit een vliegtuig.

Het Vlinderveld

Het Vlinderveld is speciaal aangelegd voor de verstrooiing van de as van kinderen tot vijf jaar. Er staat een modern monument met mozaïekvlinders op het veld. U mag hier losse bloemen neerleggen, maar u mag ook een steekvaas gebruiken voor een bos bloemen.

In onze Poortkamer kunt u een vlinder kopen waar as in kan worden verwerkt. Deze vlinder kunnen we plaatsen op of bij het monument. Laat ons uw keuze weten of u kiest voor het Vlinderveld en of u graag een vlinder wilt.

Kindermuur

De kindermuur is een muur met kleine nisjes voor sierurnen van kinderen tot vijf jaar. In deze nis plaatsen we alleen vorstbestendige sierurnen omdat de nisjes open blijven.

Ook hier geldt dat u een afspraak kunt maken om een plek in het muurtje en een sierurn uit te kiezen.

Op afspraak zoekt u een plek in het muurtje uit en een sierurn in onze poortkamer.

 

 

Verstrooivelden

The Image

Herdenkingszuil

The Image

Veld van Mooy

The Image

Vlinderveld

Voor een laatste bestemming kunt u kiezen uit de urnentuin, urnenheuvel, urnenmuur of urnenzuil, een urnengraf of een bloemzuil. Ook hier is de keuze zeer persoonlijk. Welke plek u ook kiest; maak altijd een afspraak met ons om een plaats/nis, een (sier)urn of een sluitplaat uit te zoeken. Wij adviseren u graag over de mogelijkheden die Rusthof u biedt.


Urnenmuur en urnenzuil

Rondom de vijver van Rusthof staan twee urnenmuren en aan de linkerkant van het voorplein staan twee urnenzuilen, waar u een nis kunt huren voor een periode van vijf jaar. In een nis passen maximaal twee (sier)urnen. U kunt de nis afsluiten met een glazen of granieten plaat, maar de nis mag ook open blijven. Op afspraak kan een medewerker de nis openen zodat u kunt schoonmaken of voorwerpen kunt vervangen.


Urnenheuvel

De urnenheuvel is een grasheuvel met een mooi uitzicht over de vijver. De asbus plaatst u in de  urnenheuvel. Als monument mag u een ruwe ongepolijste zwerfkei plaatsen. Een plaats in de urnenheuvel geven wij uit voor een periode van 10, 15, 20 of 25 jaar.

U kunt zelf een plek op de heuvel uitkiezen, maak hiervoor wel een afspraak met ons.


Urnentuin

De urnentuin is een natuurlijk terrein met bomen, bodembedekkende heesters en vaste planten. De vorstbestendige sierurn staat bovengronds en wordt vastgemaakt op een grondplaat. U huurt een plaats in deze tuin voor een periode van vijf jaar. U kunt een afspraak maken om een plekje, sierurn en plaat uit te zoeken.

 

Na iedere huurperiode krijgt u van ons bericht met de vraag of you voor een nieuwe periode wilt huren (zorg ervoor dat u bij een verhuizing uw nieuwe adres aan ons doorgeeft).

Voor sierurnen uit onze winkel "de Poortkamer" hoeft u geen vergunning aan te vragen.

Voor gedenktekens heeft u een vergunning nodig, die kunt u gratis aanvragen.

Vogelveld

Voor asbestemmingen is een nieuw veld in gebruik genomen, het Vogelveld, met urnentuinen en 40 zuilen met hierop glazen vogels in een deels open cirkel. Deze zuilen zijn te huur en geschikt voor maximaal 2 asbussen.

Urnengraf

De asbus kunt u begraven, maar u kunt er ook voor kiezen om de as op het graf te verstrooien, of om een vorstbestendige sierurn op een grondplaat op het graf plaatsen. Het graf heeft plaats voor maximaal zes asbussen en mag worden voorzien van een gedenkteken. U huurt een graf voor 10 of 25 jaar. U kunt een afspraak maken om een plaats uit te kiezen.

Kunstzuil

Op een bosrijke plek van Rusthof staan een aantal kunstzuilen. In iedere zuil is plaats voor twee asbussen, geen sierurnen. De kunstzuil is van keramiek waardoor u de asbus niet kunt zien.

Steenzuil

Op een bosrijke plek, schuin tegenover de Menhir van Rusthof, staan een aantal steenzuilen. In iedere zuil is plaats voor één asbus, geen sierurnen. De steenzuil is een natuurstenen zuil waardoor u de asbus niet kunt zien.

Een plek in een kunst- of steenzuil huurt u voor een periode van 5 jaar. Uit de (nog vrije) zuilen mag u er zelf een kiezen. Op de grondplaat wordt (kosteloos) een naamplaatje geplaatst. De grondplaat van de zuil biedt ruimte voor het plaatsen van bloemen, kleine voorwerpen of een lichtje.

 

Voor een laatste bestemming kunt u natuurlijk ook kiezen uit de urnentuin, urnenheuvel of urnenmuur, of één van onze verstrooivelden.

 

Vergunningaanvraag downloaden

Download Tarievenlijst Asbestemmingen

The Image

Urnenmuur

The Image

Urnenheuvel

The Image

Urnentuin

Cookies

Deze site gebruikt cookies, kies hier welke u wilt accepteren.

Geavanceerd