Als hagel uit de lucht komen vallen

06-03-2018

Deel 19: Dick Hawkes

De 10-jarige Ron Ravenhall schrikt om vijf over twee wakker van een immense explosie. Overal klinkt rinkelend glas van ruiten die springen en in de lucht is een spectaculair 'vuurwerk' te zien. Fragmenten van een vliegtuig vallen als hagelstenen naar beneden. Buren doen gruwelijke ontdekkingen: een laars met een been erin, een helm met een oor. Rons moeder vindt een kromgebogen muntje, een sixpence.

Een paar uur eerder, op 13 mei 1943 om 19 minuten over twaalf, is Dick Hawkes even buiten Nottingham opgestegen in zijn Lancaster ED418 EM-G. Hij maakt deel uit van een enorme luchtmacht, met 572 toestellen die hun bommen moeten droppen boven Duisburg in het Ruhrgebied. Hawkes heeft al veertien van zulke vluchten overleefd, veel meer dan het gemiddelde van vier.

Boven Apeldoorn krijgt Hawkes, afkomstig uit de omgeving van Cambridge, te maken met hevige tegenstand van Duitse nachtjagers. Zijn toestel wordt meermaals geraakt. Hawkes breekt de missie af, probeert met zijn zwaarbeschadigde toestel terug te keren, maar boven Hilversum gaat het mis. Ooggetuigen zien het toestel branden, waarna het uiteindelijk ontploft en de wrakstukken verspreid over de stad terechtkomen.

De hele bemanning komt om: de navigators Whiteoak en Dick, bommenrichter Nipper, de Canadese radiotelegrafist McNair, boordwerktuigkundige Tompkins, rugkoepelschutter Coldicott en staartschutter Smith. Hun stoffelijke resten worden begraven op Rusthof. Nog eens zeventien bemanningsleden van 33 andere vliegtuigen die die nacht niet terugkeren worden op Rusthof begraven.

Hawkes' moeder Ethel is ontroostbaar. Kinderen heeft haar zoon niet. Ze besluit het 4-jarige zoontje van de gesneuvelde navigator Arthur Wilson Whiteoak in huis te nemen, totdat diens moeder hertrouwt. Whiteoak was Hawkes' beste vriend.

Ron Ravenhall, die als jongetje ooggetuige was van de crash, besluit in 2006 familieleden op te sporen en hen te vertellen over het kromgebogen muntje dat zijn moeder vond. Ze heeft het haar hele leven gekoesterd en het is na haar dood meegegaan in de kist.

Dick Hawkes, piloot

Naam: William Dick (Dick) Hawkes

Geboren: Swaffham Prior (Verenigd Koninkrijk), 5 november 1916

Overleden: Hilversum, 13 mei 1943

Graf: Geallieerd Ereveld, Afdeling XIII, grafnr. 109

Delen:

Cookies

Deze site gebruikt cookies, kies hier welke u wilt accepteren.

Geavanceerd