Oorlogsgraven
Behalve een algemene begraafplaats met een apart katholiek (Maranatha) en islamitisch gedeelte, is Rusthof is ook een bekende erebegraafplaats. Zo is er een indrukwekkend Russisch ereveld en liggen op aparte velden de - door de Commonwealth - onderhouden oorlogsgraven van Engelsen, Polen, Italianen, Roemenen en Joegoslaven.
Herdenkingsdata
Op de Rusthof hebben we enkele belangrijke jaarlijkse herdenkingen. Hieronder ziet u een overzicht:
4 mei
Dodenherdenking
9 mei
Russen / Italianen
10 juni
Roemenen
Onze oorlogsgraven

Russisch ereveld
Het Russisch ereveld op Rusthof is na de Tweede Wereldoorlog in gebruik genomen. Er liggen ruim 800 Russische militairen begraven.
Fusilladeplaats
Ruim honderd van de Sovjetsoldaten stierven in Kamp Amersfoort, een berucht kamp aan de Appelweg waar nu politieschool "De Boskamp" te vinden is. In september 1941 waren de Russen door het Duitse leger krijgsgevangen gemaakt. Ze werden als levend propagandamateriaal in veewagens naar Amersfoort vervoerd. Na een treinreis van veertien dagen kwamen zij uitgehongerd aan en werden daarna in optocht door de stad naar het concentratiekamp gedreven.
De inwoners van Amersfoort reageerden met afgrijzen. Zij kwamen uit hun huizen met water, fruit en brood, maar kregen geen kans het aan de gevangenen te geven. Drieëntwintig van deze Russische soldaten stierven binnen vijf maanden de hongerdood. De 77 overlevenden werden op 9 april in groepjes van vier doodgeschoten. Bij de fusilladeplaats - achter de politieschool - staat een gedenkzuil die aan deze massa-executie herinnert.
De andere op dit ereveld begraven Russische officieren, onderofficieren en soldaten zijn voor het merendeel overleden aan de gevolgen van uitputting en ziekte, nadat zij door het Amerikaanse leger uit Duitse krijgsgevangenschap waren bevrijd. Hun stoffelijke resten waren aanvankelijk begraven op een Amerikaanse oorlogskerkhof in Margraten. Later zijn zij naar het Russisch ereveld overgebracht.

Militaire graven
Rusthof heeft ruim 400 oorlogsgraven met slachtoffers uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Zij komen uit vijftien verschillende landen.
