Sovjet Ereveld

Op het Sovjet Ereveld, naast het voorplein van begraafplaats Rusthof, liggen 865 oorlogsslachtoffers uit de Sovjet-Unie begraven. 

Herdenkingsdata

Op de Rusthof hebben we enkele belangrijke jaarlijkse herdenkingen. Hieronder ziet u een overzicht:

4 mei

Dodenherdenking

9 mei

Russen / Italianen

10 juni

Roemenen

Op het Sovjet Ereveld, naast het voorplein van begraafplaats Rusthof, liggen 865 oorlogsslachtoffers uit de Sovjet-Unie begraven.

Op 22 juni 1941 viel nazi-Duitsland de Sovjet-Unie aan. Vanaf dat moment voerden de Duitsers een oorlog aan twee fronten. Het Rode Leger leverde met de jarenlange strijd aan het Oostfront een doorslaggevende bijdrage aan het verslaan van de nazi’s. De offers waren enorm: de Tweede Wereldoorlog kostte meer dan 26 miljoen militairen en burgers uit de Sovjet-Unie het leven.

Na de oorlog werd besloten een apart ereveld aan te leggen voor soldaten uit de Sovjet-Unie die in Nederland waren omgekomen of begraven lagen. Gekozen werd voor begraafplaats Rusthof in Leusden. Hier lagen immers al 101 Sovjetsoldaten begraven die in Kamp Amersfoort waren overleden aan honger, ziekte en mishandeling of nabij het kamp waren gefusilleerd.

Vanuit het Limburgse Margraten werden de stoffelijke resten overgebracht van 691 Sovjetsoldaten, die na krijgsgevangenschap waren gestorven in Duitsland. Nog 73 andere militairen en dwangarbeiders werden uit verschillende plaatsen in Nederland herbegraven op dit Sovjet Ereveld.

Het Sovjet Ereveld werd op 18 november 1948 geopend door minister van oorlog W.F. Schokking. In totaal rusten er nu 865 oorlogsslachtoffers.

Russisch gedenkteken

Elk graf heeft een staande zerk met daarop de naam in het Russisch. Op het gedenkteken, een tien meter hoge zuil die in 1975 werd geplaatst, staat in het Russisch en in het Nederlands: 'Aan de strijders van het Sovjetleger die omgekomen zijn in de worsteling met de Duitse overweldigers. 1941-1945.' Een muur met de tekst 'Lof aan de helden' omgeeft het terras waarop het gedenkteken staat.

Fusillade

Op 9 april 1942 werden in Leusden 77 Sovjetsoldaten gefusilleerd. Het was de op één na grootste executie in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bij het monument op de fusilladeplaats, aan het einde van de Loes van Overeemlaan, houdt Stichting Sovjet Ereveld sinds 2012 jaarlijks een herdenking.

Identificatie en opsporing

In 2000 slaagde de Amersfoortse journalist Remco Reiding erin voor het eerst soldaten te identificeren en hun nabestaanden op te sporen. Inmiddels zijn meer dan 250 soldaten geïdentificeerd en meer dan 200 families opgespoord. Tientallen familieleden bezochten het Ereveld. In 2010 richtte Reiding Stichting Sovjet Ereveld op.

Meer informatie:
Stichting Sovjet Ereveld 

Cookies

Deze site gebruikt cookies, kies hier welke u wilt accepteren.

Geavanceerd