De stem van Nederland

03-10-2016

Philip Bloemendal, nieuwslezer.

Wekelijks luisterden meer dan een miljoen Nederlanders in ruim 400 bioscopen naar de man die het commentaar van Neêrlands Nieuws van Polygoon verzorgde. Zijn gezicht en zijn naam, Philip Bloemendal, ogen wellicht minder vertrouwd, maar generaties groeiden op met het timbre van misschien wel de bekendste stem van Nederland.

In het naoorlogse Nederland, in een tijdperk zonder televisie, moest het Polygoon Journaal het getraumatiseerde volk een hernieuwd gevoel van eenheid geven. Bloemendal deed dat als nieuwslezer in keurig, nu een beetje ouderwets klinkend Nederlands, met groot gevoel voor humor, kwinkslagen en ironie. ,,Als maker van reportages over grote evenementen, koninklijke hoogtijdagen, beurzen, sportwedstrijden en politieke gebeurtenissen, begeleidde zijn stem de wederopbouw’', oordeelde NRC/Handelsblad.

Bloemendal deed zijn werk - later ook als samensteller en directeur van Polygoon - met onafgelaten enthousiasme, hoewel de Tweede Wereldoorlog diepe sporen had nagelaten. hij had de oorlog weliswaar overleefd door onder te duiken in Amsterdam, Velp en Enkhuizen, maar zijn moeder, broer en tante werden afgevoerd naar Auschwitz en vergast. In totaal kwamen 24 familieleden om.

In 1980 maakte Bloemendal voor Polygoon een reportage over 35 jaar Auschwitz. Hij ging zelf kijken in de bioscoop in Amersfoort. Het werd doodstil in de zaal en toen pas kwamen de opgekropte emoties los.

Bloemendal werd opgenomen in het Guinness Book of Records als langstzittende commentator bij filmjournaals, zijn stem werd door TNO gebruikt voor de ontwikkeling van computergestuurde spraak en hij klonk twintig jaar lang in de Amsterdamse metro. In 1998 werd besloten de stations door een ander te laten omroepen. Bloemendal, toen 80: ,,Ik geloof niet dat mijn stem te oud klinkt. Ik heb de stem van een 79-jarige.''

Een jaar later overleed Bloemendal in zijn woonplaats Amersfoort. Hij werd begraven in een zogenaamd bosgraf, ,,want hij was nooit een rijtjesmens'' volgens zijn vrouw. Zijn rustplaats bestaat uit een groep stenen, refererend aan het Joodse gebruik geen bloemen maar een steentje te leggen op een graf. Eén ervan is voor zijn vermoorde familie, één is bestemd voor zijn vrouw en op de steen voor hemzelf staat: 'De stem zwijgt, de liefde blijft'.

Naam:             Philippus (Philip) Bloemendal

Geboren:        Scheveningen, 25 juni 1918

Overleden:     Amersfoort, 22 februari 1999

Graf:               RB, Afdeling XV, grafnr. 679

Delen:

Cookies

Deze site gebruikt cookies, kies hier welke u wilt accepteren.

Geavanceerd