In handen van het Beest van Zutphen

17-03-2017

Deel 15: Rienus van 't Eind.

De Duitsers zijn Kamp Amersfoort al ontvlucht en de bevrijding is al in zicht, als verzetsman Rienus van 't Eind wordt opgepakt. Hij heeft de pech in handen te vallen van de fanatieke SS'er Ludwig Heinemann, die na de oorlog de eerste Duitser is die de doodstraf krijgt.

Heinemann heeft in Gorssel, Zutphen, Vorden, Brummen al dood en verderf gezaaid, als hij met zijn SD-commando in de villa 't Huys te Kalkwegh aan Laan 1914 neerstrijkt. In het oosten van het land kennen ze hem dan al als Het Beest van Zutphen.

Half april 1945 maken Nicolaas Waalewijn en Ariën Gorter, 19 en 20 jaar oud, kennis met Heinemann. Ze zijn gearresteerd, omdat ze zijn betrapt op het bespioneren van een Duitse geschutsopstelling. Ze worden zo afgeranseld dat een van beiden uiteindelijk de naam noemt van Rienus van 't Eind, waarschijnlijk hun opdrachtgever.

Rienus is in Utrecht betrokken geraakt bij het studentenverzet. Aan het einde van de oorlog observeert hij Duitse posities rond Amersfoort om die door te geven aan de Canadezen. Hij zet daarbij ook studenten in.

Rienus en zijn vader Gerrit, groothandelaar in levensmiddelen, worden direct opgepakt en bij Waalewijn en Gorter opgesloten. In de kelder van 't Huys te Kalkwegh krijgen zij later gezelschap van Petrus Josephus Rogaar, directeur van de Amersfoortse vestiging van de Rotterdamsche Bankvereniging, en zijn procuratiehouder Gerrit Jonkman, die spoorwegstakers steun zouden hebben verleend.

Op 23 april worden de zes mannen zonder proces in de tuin van de villa gefusilleerd. Zogenaamd na een vluchtpoging, verklaart Heinemann, die de executie zelf bijwoont.

Rienus en zijn vader Gerrit krijgen een laatste rustplaats op Rusthof, maar niet tussen de lange rijen met parelwitte grafstenen van de Nederlandse Oorlogsgravenstichting. Ze liggen in een particulier oorlogsgraf, verscholen tussen de bosjes. Heinemann wordt voor het ombrengen van ongeveer dertig gijzelaars, Engelse officieren en verzetsmensen ter dood veroordeeld en op 10 februari 1947 in Arnhem gefusilleerd.

Naam: Catrienus Bernard (Rienus) van 't Eind

Geboren: Amersfoort, 29 augustus 1923

Overleden: Amersfoort, 23 april 1945

Graf: Rusthof, Afdeling XV, grafnr. 506

Delen:

Cookies

Deze site gebruikt cookies, kies hier welke u wilt accepteren.

Geavanceerd