Redder van de Koppelpoort

21-11-2016

Deel 8: Willem Hendrik Kam.

Als het aan gemeenteraadslid P.A. Huet had gelegen, dan was de Koppelpoort 'geamoveerd', gesloopt dus. Maar gelukkig kwam stadsarchitect Willem Hendrik Kam rond 1885 met een zodanig goed plan voor een ingrijpende renovatie dat besloten werd het visitekaartje van historisch Amersfoort te behouden.

Kam, als domineeszoon geboren op Schouwen Duiveland, verhuisde in 1862 naar Rotterdam. Hij werd er bouwersleerling van Johan Frederik Metzelaar, die internationale faam verwierf als architect van de koepelgevangenissen in Arnhem en Breda. In 1872 trouwde Kam met diens dochter Engelina.

Het stel verhuisde naar Amersfoort, waar hij zijn werk als stadsarchitect lang combineerde met een baan als leraar lijntekenen op de HBS.

Liefst 38 jaar, van 1871 tot 1909, diende hij (aanvankelijk voor 400 gulden per jaar) stadsbestuur en stad als "uw dienstwillige dienaar", zoals hij het zelf schreef.

Als gemeentearchitect had hij grote invloed op het stadsbeeld. Zo ontwierp Kam panden aan de Langestraat en de Langegracht, doorgaans in neoclassicistische stijl. Het gymnasium aan de Westsingel 45 is van zijn hand, evenals de poortgebouwen van de Joodse en de algemene begraafplaats aan de Soesterweg. Ook was Kam verantwoordelijk voor de restauratie van de Onze Lieve Vrouwetoren in 1875, de verbouwing van sociëteit Amicitia, de Vismarkt en het ontwerp van verschillende bruggetjes, scholen en villa's.

Kam was geen kleurrijk, maar wel een belangrijk figuur. Zo moest bij brand niet alleen de brandweer maar ook Kam uitrukken, omdat hij verantwoordelijk werd gehouden voor de openbare ruimte. Als hij meer dan acht dagen op rij met verlof wilde, dan moest het gehele college van B&W toestemming geven.

Nadat hem eervol ontslag was verleend, diende hij de stad twee jaar als wethouder publieke werken. Hij trok zich terug, toen zijn vrouw ziek werd. Kam overleed zelf in 1925, op 81-jarige leeftijd. Hij werd in aanwezigheid van de burgemeester en twee wethouders bij zijn vrouw en hun jong overleden dochter begraven op Achter Davidshof. In de jaren zeventig werden hun stoffelijke resten overgebracht naar Rusthof.

Naam: Willem Hendrik Kam

Geboren: Dreischor, 3 mei 1844

Overleden: Amersfoort, 29 september 1925

Graf: R, Afdeling XVIII, grafnr. 17

Delen:

Cookies

Deze site gebruikt cookies, kies hier welke u wilt accepteren.

Geavanceerd